DRUHÝ DÍL FILMOVÉHO CHAOTICONU PETRA ŠTĚPÁNA BUDE MÍT PREMIÉRU NA GOTHIC IGALU

  Kdo byl přítomen na slavnostní premiéře dokumentárního filmu Jana Hrušovského & Jindřicha „R.X.Tháma“ Kohma při jihlavském výročí Amuletu 29. 4. 2023, asi na tento večer nikdy nezapomene (INSIDERSKÝ REPORT ZDE). Vše se vydařilo nad očekávání včetně uvedení filmu za účasti autorů, moderátora Petra Palovčíka a hlavního aktéra dění Petra Štěpána. Ten ke třem stovkám návštěvníků promluvil až s mrazivou upřímností: „Nechci vám nějak podsouvat to, co si o filmu máte myslet, nebo jak ho máte přijímat, to nechám samozřejmě na každém z vás. Ale je pravda, že se pohybuje na hodně širokém poli témat, a ne všechny jsou my příjemné. U některých bych byl docela rád, kdyby filmařům ve střižně spadly pod stůl, jak se říká. Oni tam nacpali úplně všechno.“

Veselé popíjení v Iglau po autorizaci filmu od Ollie Ryšavé (2022).

Ohlas na filmové dílo je fantastický, je to obrovské zadostiučinění za tu náročnou cestu k jeho dokončení. Část trasy však ještě máme před sebou, ale vytoužené „finále“ již v konturách prosvítá na horizontu! Pokud Hvězdy budou přát, dojde k završení filmového projektu 19. 10. 2024 v Jihlavě na festivalu GOTHIC IGLAU. Velmi nás překvapilo, že už je do kina prodáno téměř 50 vstupenek, a to jen na základě oznámení o konání akce! Kdo s jihlavským svátkem dark indie scény počítáte, tak rozhodně doporučujeme využití předprodeje.

Vstupenky na film koupíte zde: 

    A nyní ta klíčová odpověď, pro mnohé tázající, jak se dostanete k prvnímu dílu filmu? Na podzim spustíme fundraisingovou sbírku s vypsanou cílovou částkou. Pokud se tuto částku podaří vybrat, nabídneme filmy k volnému zhlédnutí přes platformu YouTube. V plánu je i vytvořit zkrácený televizní formát (50 minut) z obou dílů a nabídnout ho k zařazení do televizního vysílání. V rámci stránek Chaoticon.cz se můžete těšit i na různé bonusy z natáčení.

Připomenutí některých ohlasů po zhlédnutí prvního dílu: SVĚTEC Z PEKLA – HLEDÁNÍ (1982-2004)

NEPHILIM (SANCTUARY):  Samotný snímek je potom důslednou hloubkovou sondou do života někdejšího punkera a pozdějšího gothrockera, vyprávěnou z pohledu tehdejších spoluhráčů, životních partnerek, fanoušků i samotného aktéra příběhu. Pokud jste dosud netušili, proč punkeři Petrovi říkají ‚Biafra‘ a Pavlovi ‚Naci‘, zajímá vás, kde a jak se natáčel první videoklip Třináctky, kdo byl principálovou první manželkou či jak dnes muzikanti hodnotí dodnes kontroverzní skladbu „Zánik Izraele“, dostanete vyčerpávající odpověď. Exkluzivní materiál je servírovaný se svižným střihem a naprosto bez příkras – někde s vtipem a švihem, někde s neskrývaným dojetím či smutnou výčitkou. Obrazový a informační orgasmus pro všechny, které zajímá životní pouť jedné z největších osobností tuzemské rockové scény. A hluboce se skláním před oběma tvůrci, kterým se podařilo poskládat skutečně výjimečný dokument.

První ohlasy k filmu pro ROCK&POP – R.X.Thámo, Jan Šída a Milan Slezák.

MILAN SLEZÁK & JAN ŠÍDA (ROCK&POP)Film velmi detailně mapuje nejen tvorbu a dílo Petra Štěpána v letech 1982 až 2004, ale odkrývá i jeho třinácté komnaty. A to nejen formou rozhovoru přímo s ním, ale i díky vzpomínkám jeho přátel, partnerek i spoluhráčů.

OLLIE RYŠAVÁ (XIII. STOLETÍ 1998-2004):  Co se filmu týče, jsem ráda, že jsem jej viděla už 2x předtím. I napotřetí mi upřímné zpovědi respondentů a samotného Petra vháněly slzy dojetí do očí. Děkuji tvůrcům filmu za velmi citlivý a profesionální přístup v průběhu celého procesu natáčení. Film má jistě velkou hodnotu dokumentární, pro fanoušky opravdový skvost, který jim umožňuje nahlédnout velmi hluboko přímo do nitra kapely a samotného Petra. Pro členy kapely měl film další, velmi významný, řekla bych až terapeutický rozměr. Možnost reflektovat na své působení v kapele, znovu se setkat, oživit vzpomínky a zcela jistě i zpětně pochopit mnoho souvislostí, které může člověk obvykle plně nahlédnout až zpětně jakoby z vyšší perspektivy.

MIRAGE: Po náročné páteční noci a brzké cestě do Jihlavy, jsem se těšil, jak si v kině zdřímnu. To by ovšem byla velká chyba a ani to nebylo možné, protože mne Světec z pekla okamžitě vtáhl do děje a já hltal každý záběr, hudební podklad i vyřčené slovo. Dokument, ze kterého se dozvíte mnoho informací a vysvětlení historických dohadů o dění a osobách spjatých s HNF a XIII. STOLETÍ, od začátku odsejpá a skvěle chronologicky ilustruje důležité události z hudebního i soukromého života Petra Štěpána. Doporučuji pro staré i nové fanoušky těchto kapel, protože každý si tam najde spoustu vzpomínek nebo nových zážitků a okamžitě po skončení bude chtít zhlédnout pokračování tohoto precizního dokumentu.

Uvedení filmu Petrem Štěpánem.